IE RECHT FUNDAMENTALS EXPLAINED

IE recht Fundamentals Explained

IE recht Fundamentals Explained

Blog Article

Maar hoe zit dat nou eigenlijk, wat kun je doen als iemand zonder toestemming jouw foto’s gebruikt?

Bij minderjarigen moeten de ouders hun toestemming geven. Als de minderjarige in staat is om zelf hierover een oordeel te vormen, is ook zijn of haar toestemming nodig, naast de toestemming van de ouders. Er moet dan ingeschat worden of de minderjarige voldoende “onderscheidingsvermogen” heeft en zelf een voldoende inschatting kan maken van de consequenties van zijn of haar toestemming.

De rechtbank Arnhem gaf hen in eerste instantie gelijk,[22] maar het Gerechtshof besliste in hoger beroep, dat dat een ongerechtvaardigde inperking van het uitingsrecht van de fotograaf was.[23] Deze zei dat hij agenten op dit soort foto's altijd onherkenbaar maakte, maar wenste daarover een principe-uitspraak. Het gerechtshof stelde dat ambtenaren die hun functie in het openbaar uitoefenen zich meer moeten laten welgevallen dan privépersonen, maar verbood in dit geval het herkenbaar in beeld brengen van deze personen. Ook de namen van de agenten mochten daarbij niet worden genoemd. De geheugenkaart waar de foto's op stonden bleek echter te zijn vernietigd.

Je moet in dit geval duidelijk aannemelijk kunnen maken dat je een belang hebt tegen de publicatie van de foto. Denk hierbij aan een foto waar je op zo’n manier staat dat het je reputatie kan schaden of beschamend is voor je persoon.

Schend je satisfied het publiceren van die foto dan iemands portretrecht? Het is soms lastig om te bepalen wanneer je daadwerkelijk iemands portretrecht schendt en wanneer je een foto zonder toestemming van de geportretteerde mag gebruiken.

Het portretrecht is persoonlijk; het kan alleen worden uitgeoefend doorway of namens de afgebeelde persoon (of diens nabestaanden). Het auteursrecht kan daarentegen worden vervreemd. Het kan worden overgedragen aan een ander, bijvoorbeeld aan een uitgever of platenmaatschappij.

van iemands portret wordt slechts uitzonderlijk aanvaard (enkel als hierover geen mediarecht enkele twijfel bestaat). Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een professioneel model of model op de catwalk een nieuwe kledingcollectie showt (volgens een rechtbank stemde het model stilzwijgend in fulfilled het nemen van de foto’s én met het latere gebruik van de foto’s voor reclame).

[2] Dit dient schriftelijk te gebeuren. Een uitzondering is er bij de arbeidsovereenkomst: de auteursrechten gaan stilzwijgend about naar een werkgever, indien de fotograaf die de opname vervaardigt in loondienst werkzaam is en tussen partijen niet uitdrukkelijk anders is overeengekomen.[3]

Het portretrecht is een onderdeel van de Nederlandse Auteurswet. Het is daarmee niet gelijkwaardig aan het auteursrecht. Dit is een exclusief recht dat door de maker of diens rechtverkrijgende jegens iedereen kan worden gehandhaafd wanneer er geen beperkingen of uitzonderingen aan de orde zijn.

Bovendien kunnen de personen in kwestie hun toestemming later on intrekken (voor zo ver ze hier geen misbruik van maken). Voor het gebruik van de naam van lovers of followers geldt eveneens dat een specifieke toestemming nodig is.

Dus niet als dit gebeurt in de context van hun privéleven en niet als dit gebeurt voor commerciële doeleinden. Het is bijvoorbeeld niet aanvaardbaar om de afbeelding van een publiek persoon op sociale media te gebruiken voor reclame.

"Omdat het hier gaat om twee grondrechten die satisfied elkaar botsen, ligt het eindoordeel meestal in de handen van de rechter."

heb je minder rechten rond het gebruik van jouw foto. Het uitgangspunt is dat de foto vrijelijk gepubliceerd mag worden doorway de maker en/of rechthebbende van de foto.

Het portret is gemaakt in opdracht van de afgebeelde persoon. Hiertoe wordt ook gerekend de situatie waarin de opdracht is gegeven namens of 10 behoeve van de geportretteerde persoon, bijvoorbeeld als een bedrijf opdracht geeft om een portret van de directieleden te maken.

Report this page